Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Uczniowie gastronomika oraz łowcza okręgowa i szef kuchni pozują do zdjęcia

Warsztaty kulinarne w ZSGS im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie pod okiem Dzikiego Szefa - Kuby Wolskiego

12 lutego 2025 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez ZO PZŁ w Olsztynie. Spotkanie prowadził jak zawsze niezawodny Dziki Szef – Kuba Wolski wraz z Pawłem Błażewiczem (Browar Kormoran) i Jarosławem Parolem (Tradycyjna Wędzarnia Warmińska).

Troje mężczyzn oraz kobieta pozują do zdjęcia

Rozpoczęcie zajęć

Zajęcia rozpoczęły się od odegrania sygnałów myśliwskich, a następnie podziału tuszy dzika. Młodzi kucharze z Gastronomika w Olsztynie mieli okazję zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale także praktyczną, bo każdy etap wykonywali samodzielnie pod okiem ekspertów.

Uczeń kroi mięso pod okiem szefa kuchni

Co pysznego przygotowali uczniowie?

Uczniowie po rozbiorze tuszy dzika przygotowali:

  • Soczyste burgery z dzika z majonezem jałowcowym,
  • Wyśmienity, aromatyczny gulasz z dziczyzny,
  • Tradycyjny pasztet z dzika

 

(I chyba nie musimy mówić, że wszystko wyszło przepyszne!)

Burger z dzika na białym talerzu z wbitą w niego wykałaczką

Całe wydarzenie było niecodzienną okazją do promowania wartości, które są nam szczególnie bliskie – łączenia regionalnych tradycji kulinarnych z edukacją i praktycznym doświadczeniem. Widok młodzieży z pasją i zaangażowaniem odkrywającej tajniki kuchni daje nadzieję, że nasze kulinarne dziedzictwo będzie kontynuowane jeszcze przez kolejne pokolenia…

Uczniowie gastronomika śmieją się do kamerzysty poza kadrem

Dziękujemy prowadzącym, całej kadrze gastronomika, a przede wszystkim uczniom, którzy naprawdę spisali się wczoraj na medal. Życzymy wszystkim szkołom oraz przyszłym pracodawcom tak wspaniałych młodych ludzi!