Pasieka Pucer – Dariusz i Małgorzata Pucer

Słoiki miodu z czarną etykietą

Pasieka Pucer to firma rodzinna, zajmująca się pozyskiwaniem miodu na terenie Warmii i Mazur. Początki pasieki sięgają roku 1957, kiedy to Włodzimierz Pucer założył pierwsze ule w swoim gospodarstwie. Był on zafascynowany pszczelarstwem i z czasem postanowił podjąć się tego zajęcia na pełny etat. Początkowo, pasieka Pucer miała jedynie kilka uli i produkcja miodu była raczej lokalna. Jednak z czasem Włodzimierz zdobył coraz większe doświadczenie i wiedzę, […]

Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

Słoik miodu z drewnianą kaczką w tle

„Ranczo w Kaczej Dolinie” znajduje się na Warmii, regionie pozbawionym przemysłu, dymiących kominów i ruchliwych dróg. Pszczelarstwo jest pasją i sposobem na życie właścicieli. Pasieka nie jest fabryką, tylko rodzinnym gospodarstwem rolnym specjalizującym się w produkcji pasiecznej, gdzie na co dzień właściciele zajmują się tym co kochają i robią wszystko co w ich mocy, by produkty pszczele z ich pasieki były zawsze najwyższej jakości. Oprócz miodów pozyskiwany jest jeszcze pyłek, pierzga […]

Różana Pasieka

Słoiki z miodem różnych wymiarów i kształtów

Produkty Różanej Pasieki pochodzą z łąk i upraw rolnych z okolicznych terenów. Miody dostarczają do klientów indywidualnych  jak również do punktów detalicznych  w woj. warmińsko-mazurskim, małopolskim, mazowieckim. Współpraca z ośrodkami  agroturystycznymi na terenie Warmii (Lawendowe Pola, Pałac Wojciechy).

Zakład Produkcyjno – Handlowy Mark

Sękacze na stole ze świątecznymi ozdobami w tle

Pomysł na uruchomienie firmy został zaczerpnięty z rodzinnej tradycji pieczenia sękacza, w 1990 r. uruchomiono produkcję opartą na tradycyjnej recepturze. Sięgając do tradycji sękacz mazurski ze swoim wykwintnym smakiem utożsamiany jest z regionem i kojarzy się z miejscem jego produkcji, Giżyckiem. Sękacz Mazurski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2006 roku. Do sukcesu, którym jest wspaniały smak i zadowolenie klientów dochodziliśmy powoli wytwarzając i udoskonalając technologię i recepturę wypieku. Przez te wszystkie lata, […]

Zakład Wędliniarski Flis – Pol

Mężczyzna trzymający deskę z szynką

Miłomłyn to niewielkie miasteczko w województwie warmińsko-mazurskim, którego nie ominęły tragiczne losy związane z II wojną światową. Zniszczenia wojenne oraz przesiedlenia ludności wpłynęły na kształt dziedzictwa kulinarnego, w tym również na produkcję wędlin w miejscowości oraz regionie. Obecnie tradycje produkcji wędlin są kultywowane przez kilka małych zakładów mięsnych. Jednym z nich jest Zakład wędliniarski „Flis-Pol”, który powstał w grudniu 2011 r. Specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych i naturalnych. Starannie wyselekcjonowane mięso używane do produkcji pochodzi […]

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol

Wędzona ryba na desce udekorowana cytrynami

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska powstała w 2007 roku jako uzupełnienie funkcjonującego gospodarstwa rybackiego w Kabornie, w celu wędzenia ryb tu hodowanych (pstrąg, jesiotr, karp). W 2011 roku poszerzono działalność o produkcję przetworów rybnych (marynaty, galarety, produkty garmażeryjne itp.). Wszystkie wyroby oferowane w naszym zakładzie są oparte o tradycyjne, domowe receptury. Ryby wędzone są w tradycyjnym murowanym piecu, szczapami drewna liściastego. Marynaty również wytwarzamy wg receptury sprzed lat (wg przepisu […]

Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła

Dziecko i mężczyzna przygotowujący mały domek z drewna dla owadów

Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła to rodzinne, wielofunkcyjne gospodarstwo pszczelarsko-turystyczno-edukacyjne. Prowadzi niemal 250 ulową pasiekę. Do dyspozycji gości posiada dwa całoroczne domki turystyczne. Jako członkowie Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych oferuje warsztaty przyrodniczo-pszczelarskie dla dzieci i dorosłych. Pasieka zlokalizowana na terenie gminy Purda. Właściciele odkryli swoje powołanie po przeprowadzce do Purdy w 2009 roku.

Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska

Kobieta stojąca boso na drewnianej kładce trzymająca deskę z serami

Hodowla kóz prowadzona od początku lat 90tych. od 1997 roku w gospodarstwie wyrabiane są sery podpuszczkowe wg receptury opracowanej przez właścicieli, a także twarogi i jogurty. W chwili obecnej gospodarstwo liczy ponad 300 kóz rasy alpejskiej białej uszlachetnianej i mieszanek powyższych ras. Kozy wypasane są na okolicznych łąkach i dokarmiane otrębami pochodzącymi od lokalnego dostawcy. W hodowli nie wykorzystuje się innych pasz treściwych i gotowych mieszanek paszowych. Sery i inne wyroby wyrabiane są tylko i wyłącznie […]

Browar Kormoran Sp. z o.o.

Butelki podpiwka warmińskiego

Browar Kormoran Sp. z o.o. został założony w 1993 roku w Olsztynie. Od samego początku browar określił swoją misję jako „budowanie silnego i rozpoznawalnego browaru regionalnego”.