Członkowie

Restauracja „Cudne Manowce”

Restauracja „Cudne Manowce” działa od 2013 roku.  Usadowiona jest na średniowiecznych murach obronnych Olsztyna. Restauracja korzysta z produktów regionalnych od lokalnych dostawców , w tym od Członków Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” i wytwarza dania tradycyjne kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni Warmii i Mazur. Większość receptur pochodziz literatury historycznej oraz własnych badań kulinarnych. Załoga restauracji bierze udziałw konkursach kulinarnych oraz organizuje warsztaty

Czytaj więcej

Karczma w Stodole

Karczma w Stodole w Tomaszkowie to rodzinna restauracja o klimatycznym wystroju, gdzie dania odzwierciedlają swojskie, warmińskie klimaty i tradycje. Karczma w Stodole to niezwykłe miejsce, gdzie historia i tradycja spotykają się z wyśmienitą kuchnią domową. Restauracja mieści sięw odrestaurowanej  ponad stuletniej stodole, nieopodal  warmińskiego drewnianego domu z 1935 roku tworząc niepowtarzalny, malowniczy klimat pełen nostalgii za minionymi czasami, gdzie tradycja staje się

Czytaj więcej

Karczma Łabędź

Karczma Łabędź Zaprasza do wyjątkowego zakątka na Warmii i Mazurach. Atutem Karczmy są nie tylko doskonała kuchnia i życzliwa obsługa, ale też wyjątkowa lokalizacja. Dania regionalne, przyrządzane z lokalnych produktów to hołd dla mazurskiej kultury i tradycji, łączący w sobie autentyczność i nowoczesność. Karczma to także idealne miejsce dla rodzin z dziećmi. Specjalnie dla naszych najmłodszych gości przygotowywane jest menu dla dzieci, które zadowoli nawet

Czytaj więcej

Zajazd „Tusinek”

Obiekt położony jest na pograniczu Kurpi i Mazur. Jest firmą rodzinną, prowadzącą działalność w zakresie: restauracja, hotel, sklep farmerski, gospodarstwo, przetwórnia mleka koziego i krowiego. Serwowane są tu potrawy kuchni regionalnej i lokalnej, opartej na surowcach wytwarzanych we własnym gospodarstwie rolnym. Specjalnościami restauracji są m.in. zsiadłe mleko – wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych przez MRiRW oraz podłomyk, który dostał nagrodę „Perła 2008” w ogólnopolskim konkursie organizowanym

Czytaj więcej

Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz

W gospodarstwie prowadzona jest hodowla kur niosek. Nie jest to ferma a hodowla przydomowa wolno wybiegowa, która prowadzona od kilku już lat. Od samego początku głównym celem była jakość, a nie ilość. Celem było przede wszystkim nawiązać do historii regionu, do Warmii, gdzie w każdej zagrodzie biegały kury, gdzie smak jaj był czymś wyjątkowym i naturalnym, żółtko takiego jaja miało swój naturalny słonecznikowy

Czytaj więcej

Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusz Potymko

Pasieka powstała w 2000 r. Jest pasieką rodzinną. Mieści się ona w miejscowości Woryny, na terenie czystym ekologicznie. Jest to pasieka wędrowna. Tradycja pszczelarska przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pasieka specjalizuje się w produkcji miodu: lipowego, rzepakowego, wielokwiatowego, spadziowego, gryczanego. W swoim asortymencie posiada również świece z wosku pszczelego a także pyłek kwiatowy i kit pszczeli. Pasieka jest położona w bardzo malowniczym

Czytaj więcej