Członkowie

Różne sery udekorowane owocami i orzechami na drewnianej desce

Kozia Farma Złotna

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne mieszczące się na terenie Gminy Morąg zajmujące się hodowlą kóz i przetwórstwem mleka koziego. Wytwarzanie produktów mlecznych odbywa się ręcznie według starych receptur. Do części produktów wykorzystano receptury dostosowane do lokalnych tradycji. Surowiec – mleko kozie pochodzi z własnej hodowali 142 kóz. Kozy hodowane są w warunkach tzw. chowu otwartego. Zwierzęta

Czytaj więcej
Butelki napoju Warmiak i warmiaczka na białym tle

POLKA Warmia Sp. z o.o.

Zakład powstał jako zupełnie nowy obiekt we wsi Kobiela koło Kiwit. W Kiwitach prężnie działało kiedyś przetwórstwo olejów. Rodzinne tradycje przetwórstwa owocowo-warzywnego mają blisko 50 lat. Obecnie produkowane są 4 rodzaje sosów POLKA i 7 rodzajów kwasów chlebowych POLKA. Produkty są promowane w ramach działalności stowarzyszenia „Dobre Bo Nasze” w hali Kupca Warmińskiego w Tomaszkowie, w restauracjach na Warmii i w sprzedaży internetowej.

Czytaj więcej
Kobieta w białym fartuchu z logiem Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury

Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Południowa Warmia”

LGD Południowa Warmia to stowarzyszenie, które działa na rzecz rozwoju obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju. Jednym z celów jest wspieranie przedsiębiorczości związanej z kulinariami i dziedzictwem. LGD prowadzi szkolenia i działania dla małych, lokalnych producentów, należy do Instytucji Otoczenia Biznesu i posiada wyposażone biuro z salą wykładową. LGD organizuje targowisko „Dobre bo Nasze Warmińsko-Mazurskie” w Tomaszkowie w hali Spiżarni Warmińskiej, gdzie promuje

Czytaj więcej
Kiełbasa z Gołogóry

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra położony jest w malowniczej i ekologicznie czystej okolicy – 15 km od Olsztyna. Właściciel zakładu – Mariusz, kontynuuje w nim swoją długoletnią działalność w branży mięsnej i najlepsze tradycje mistrzów masarskich. Efektem tego są m. in. liczne nagrody zdobyte w konkursach kulinarnych i na targach żywności oraz wpisanie „warmińskiej szynki wołowej wędzonej” na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra

Czytaj więcej
Wędliny firmy Qraś na desce

„Qraś” Wędliny Catering

Dziadkowie po przesiedleniu zaraz po wojnie w Orzyszu zaczęli hodować własne świnie z przeznaczeniem zabezpieczenia własnej rodziny. Dziadek wędził metodą tradycyjną (dymem z drzew liściastych) już od lat 60tych w wędzarni umieszczonej w budynku wielorodzinnym, do którego zostali przesiedleni. Wędzarnie były stałym elementem domów pruskich i znajdowały się w piwnicy u podstawy kominów. Surowiec pozyskiwany jest z małej ubojni w regionie.

Czytaj więcej
Produkty firmy OSM Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku powstała w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Obecnie bazę surowcową Spółdzielni stanowi około 400 producentów z regionu Mazur Garbatych dostarczających około 52 mln I mleka rocznie. Wiodącym produktem Spółdzielni są sery dojrzewające typu holenderskiego. Produkujemy też masło, twaróg naturalny, mleko spożywcze, śmietanę, maślankę i cukierki krówki. „Masło ekstra Mazury Smak Natury”, „Twaróg

Czytaj więcej