Członkowie

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywcznych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie

Młyn jest usytuowany na pograniczu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. Produkcja mąki odbywa się w zabytkowym młynie, którego historia sięga 1370 roku. Zboże przeznaczone na mąkę pochodzi od stałych dostawców, wyłącznie z terenu Warmii i Mazur. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych dodatków. Oferta skierowana jest przede wszystkim do piekarń wykorzystujących tradycyjną technologię wypieku, jak

Czytaj więcej

„Młynomag” Myszkowska, Rezanko Sp. J.

Młyn jest usytuowany na pograniczu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. Produkcja mąki odbywa się w zabytkowym młynie, którego historia sięga 1370 roku. Zboże przeznaczone na mąkę pochodzi od stałych dostawców, wyłącznie z terenu Warmii i Mazur. W procesie produkcji nie stosuje się żadnych dodatków. Oferta skierowana jest przede wszystkim do piekarń wykorzystujących tradycyjną technologię wypieku, jak

Czytaj więcej

Masarnia z Tradycją „Dreszler” s.c.

Masarnia to rodzinna firma Dreszlerów, której początki sięgają 1948 roku, gdy mały przydomowy zakład otworzył dziadek Benedykt. Pod koniec lat 70. XX wieku firmę prowadził syn Wiesław. W tym czasie przeprowadzono modernizację zakładu oraz doposażenie w urządzenia. Po śmierci taty w 2015 roku, rodzinny biznes przejęli synowe Bartosz i Krystian, kontynuując wędliniarskie tradycje. Produkty są wytwarzane według niezmienionych od powstania zakładu receptur,

Czytaj więcej

Zielony Śledzik – Mazurska Olejarnia

Zielony Śledzik jest małą, rodzinną olejarnią, zlokalizowaną w zacisznym i urokliwym miejscu na Mazurach, w niewielkim siedlisku we wsi Maliniak. Jej początki sięgają 2021 roku, gdy rodzice właścicieli znaleźli tutaj siedlisko, w którym można było spełnić marzenia o wytwarzaniu metodą rzemieślniczą zdrowych i smakowitych olejów tłoczonych na zimno. Ziarna oraz pestki tłoczone są w specjalnie zaprojektowanej maszynie, metodą na zimno, co oznacza, że temperatura wypływającego oleju nie przekracza

Czytaj więcej

Gospodarstwo Rolne Wasieczko

Ilona i Andrzej, to drugie pokolenie, które wspólnie od 17 lat prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Bark, położonej między Olsztynem a Barczewem. Właściciele tworzą swoją markę od początku do końca pracą własnych rąk. Ich działalności przyświeca hasło „produkcja z miłością i miłości do ziemi, w szacunku do przyrody i drugiego człowieka”. Uprawy prowadzone są w standardzie zapewniającym wysoką jakość produktów przy zachowaniu aspektów prośrodowiskowych i ekologicznych.

Czytaj więcej

Wiejskie Smaki Ewy

Historia gospodarstwa sięga lat 50. XX wieku, kiedy rozpoczęto hodowlę bydła mlecznego. Obecni właściciele przejęli gospodarstwo w 2000 roku i zmodernizowali hodowlę, rozszerzając ją do siedmiu sztuk wysokiej wydajności mlecznej krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, co pozwoliło na zwiększenie produkcji i rozwój małego przetwórstwa. Mimo wprowadzanych usprawnień, wciąż stosowane są tu tradycyjne metody produkcji, łączące je z nowoczesnym podejściem do jakości i dbałości o dobrostan zwierząt.

Czytaj więcej