Restauracja z Zielonym Piecem

Zupa na dekoracyjnym białym talerzu

Restauracja serwuje domowe zupy, potrawy, przeróżne pierogi, ciasta własnego wypieku i desery. To wszystko w wyjątkowej atmosferze i ciepłym wnętrzu z zielonym piecem. Surowce pozyskują jedynie od lokalnych dostawców. Brali udział w konkursach kulinarnych oraz szkolili uczniów w ZSZ w Olsztynku.

Zajazd Wiejski – Elżbieta Mieczkowska

Pierogi ze skwarkami

Zajazd wiejski funkcjonuje od 2000 r. Powstał na terenach wiejskich, powojennych i zamieszkałych niegdyś przez ludność mazurską. Obiekt gastronomiczny tworzą ściany staroniemieckiego domu, zaś część hotelowa jest zbudowana na podwalinach dawnej obory dla zwierząt gospodarskich. Dlatego, zamysłem obecnej działalności gospodarczej jest podtrzymanie tradycji staropolskich, zarówno w kuchni jak i wystroju, a także atrakcji turystycznej – w formie żywych zwierząt wiejskich. Ideą prowadzonej kuchni jest korzystanie […]

Smażalnia Pluski

Taras smażalni pluski z jeziorem w tle

Restauracja „Smażalnia Pluski” funkcjonuje ponad 25 lat. Specjalizuje się w rybach słodkowodnych, pozyskiwanych z lokalnych jezior. Wszystkie potrawy są wykonywane od podstaw na miejscu, z wykorzystaniem lokalnych produktów. Podstawą menu są ryby smażone w tradycyjny sposób na oleju rzepakowym, lekko oprószone mąką. Posiada trzy rodzaje zup rybnych: rosół z sandacza, flaki z lina i aromatyczna zupa z pomidorami i sandaczem. Specjałem są także gołąbki z sandacza z sosem koperkowym oraz sielawa w occie. Surowce […]

Karczma Skansen Olsztynek

Zupa z klopsikami na białym talerzu

Karczma Skansen w Olsztynku jest integralną częścią Muzeum Budownictwa Ludowego – Parku Etnograficznego. Ze względu na miejsce położenia, nawiązuje serwowanymi daniami do tradycyjnej kuchni staropolskiej. W menu posiadają zupę, której przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej z tych rejonów. Potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów prosto od lokalnych dostawców, zgodnie z recepturami używanymi przez babcię właścicielki. Restauracja sezonowa – czynna od marca do grudnia. Karczma promowała babkę ziemniaczaną na szlaku kulinarnym […]

Gościniec Ryński Młyn

Młyn na tle jeziora

Uroku i smaku serwowanym daniom dodaje sposób ich podania – gliniana zastawa jak i wyśmienite trunki. Gościniec Ryński Młyn oczaruje tych, dla których jednakowo ważne są doznania podniebienia i atmosfera odwiedzanego miejsca. Agnieszka Wesołowska-mistrzyni dawnej sztuki kulinarnej idealnie sprawdza się w roli szefowej kuchni. Wielokrotnie nagradzana w wielu konkursach kulinarnych, w których nieraz zajmowała najlepsze miejsce na podium. Jej specjalnością jest kuchnia staropolska. Surowce pozyskiwane […]