Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Spółka z o.o.

Filety z pstrąga na białym talerzu

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki to spółka z ponad 100-letnią tradycją w odłowie, hodowli i przetwórstwie ryb z Warmii i Mazur. Dba o zrównoważone ekosystemy i zarybia jeziora szlachetnymi gatunkami z własnej wylęgarni. Oferuje ryby świeże, wędzone i smażone w różnych postaciach. Ma małą, lokalną, nowoczesną przetwórnię i sklep rybny. Nie stosuje żadnych substancji konserwujących/dodatkowych. Wędzi ryby w naturalnym dymie z drzewa olchowego. Sprzedaje produkty w punktach mobilnych i na targach. Ma certyfikaty i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. […]

Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz

Kiełbasa z dzikiej wędzarni

Firma zajmuje się produkcją wysokiej jakości wędlin z dziczyzny. Rodzina właściciela jest bardzo mocna związana zarówno z lasem jak i samą dziczyzną. Rodzice od 35 lat mieszkają w leśniczówce, a tata jest zarówno leśniczym jak i myśliwym. Dzięki temu kultura myśliwska jest bardzo mocno zakorzeniona. Dodatkowo pod domem znajduje się skup dziczyzny, z którego pochodzi mięso wykorzystywane do wyrobu wędlin. Wszystko to zainspirowało właściciela do założenia Dzikiej Wędzarni. […]

Firma Mark Łukasz Kiezik

Kamyczki orzechowe na tle fioletowych kwiatów

Tradycja Firmy MARK, rozpoczęła się w 1958 roku kiedy powstała Wytwórnia Cukiernicza Łuczanka. W 1983 roku Cukiernia „ANNA” przejęła pracowników wraz z urządzeniami cukierniczymi. W 2008 roku Cukiernia ”ANNA” została sprzedana obecnym właścicielom, tym samym nazwa uległa przekształceniu na Firma MARK. Najważniejsze i najcenniejsze jest zachowanie smaku, zapachu, tradycyjnej receptury, tradycyjnej produkcji na 100 letnich urządzeniach. Firma „MARK” przekazuje swoją historie i dziedzictwo […]

Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA

Bochenek chleba na stole

EKO Złotna to kompleks ekologiczny, który składa się z rodzinnych gospodarstw ekologicznych, ekologicznego młyna i Mazurskiej Akademii Wypieków Tradycyjnych. Uprawiają oni prastare odmiany zbóż, z których wytwarzają całoziarnowe mąki razowe. Sprzedają je w sklepiku, sklepie internetowym i na targach ekologicznych. Mają certyfikaty ekologiczne i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Są członkami Stowarzyszenia Polska Ekologia i ekspertami w żarnowym przemiale zbóż pradawnych. Organizują kursy i warsztaty tradycyjnego wypieku chleba z mąk ekologicznych dla […]

Zakład Pasieka Wędrowna

Pasieka z niebiesko-brązowymi ulami

Działalność pszczelarska prowadzona jest od 1969 r. Właściciel pasieki – Jan, odziedziczył ją po swoim ojcu – Wacławie. Obecnie prowadzi ją wraz z synem – Remigiuszem. Pasieka obejmuje 130 rodzin pszczelich. Jako, że jest to pasieka wędrowna, część uli wywożona jest każdego roku na pożytki pszczele: rzepak, gorczycę, malinę leśną, akację, bobik, grykę, lipę, nostrzyk lekarski. Pozyskiwane są także miody spadziowe – leśne. Miody mają […]

Dobre Pola

Dwie butelki kombuchy na tle szklanego okna

Pod koniec 2018 r. właściciel wraz z rodziną przeprowadził się wraz z rodziną ze Śląska do małej wsi Otręba w gminie Kurzętnik. Chcieli zmienić swoje życie i sposób zarabiania pieniędzy. Rozpoczęła się działalność „Dobre Pola”. Właściciel posiada 1,5 hektara ziemi (w ekologii) uprawiając głównie owoce zioła i warzywa. Powoli hobby, czyli zdrowa żywność i zdrowe życie przekształcone zostało w działalność gospodarczą. W firmie fermentuje się owoce i zioła otrzymując […]

Tortolandia

Bezy z truskawkami, biorówkami i malinami

Firma  związana od wielu lat z Warmią i rolnictwem. W małej pracowni powstają tradycyjne torty, ciasta, słodkości tylko z naturalnych składników. W ofercie można znaleźć produkty nowoczesne, ale właściciele skupiają się również na powrocie do starych receptur – brukowiec, ciastka ucierane, kuch, fefernuszki. Produkty pochodzą z własnego sadu lub z gospodarstwa właścicieli. Korzystają również z produktów od lokalnych dostawców. 

Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz

Wędliny, kiełbasy oraz inne wyroby mięsne w opakowaniach

Firma Wędzonki Warmińskie działa od 2020 roku. Nasze produkty ściśle związane są z regionem Warmii i Mazur, ponieważ wytwarzane są w rodzinnym zakładzie na Warmii, z mięsa wieprzowego pochodzącego z Lokalnych Masarni. Dostarczone elementy tusz wieprzowych po wystudzeniu są dostarczane do naszej firmy przez producenta mięsa samochodem z chłodnią. Następnie są ręcznie formowane i peklowane. Solanki robione są na bazie peklosoli z dodatkiem naparu ziołowego sporządzonego wyłącznie na bazie naturalnych składników. Dodatek peklosoli ze względu na możliwość […]

Pasieka Pucer – Dariusz i Małgorzata Pucer

Słoiki miodu z czarną etykietą

Pasieka Pucer to firma rodzinna, zajmująca się pozyskiwaniem miodu na terenie Warmii i Mazur. Początki pasieki sięgają roku 1957, kiedy to Włodzimierz Pucer założył pierwsze ule w swoim gospodarstwie. Był on zafascynowany pszczelarstwem i z czasem postanowił podjąć się tego zajęcia na pełny etat. Początkowo, pasieka Pucer miała jedynie kilka uli i produkcja miodu była raczej lokalna. Jednak z czasem Włodzimierz zdobył coraz większe doświadczenie i wiedzę, […]

Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

Słoik miodu z drewnianą kaczką w tle

„Ranczo w Kaczej Dolinie” znajduje się na Warmii, regionie pozbawionym przemysłu, dymiących kominów i ruchliwych dróg. Pszczelarstwo jest pasją i sposobem na życie właścicieli. Pasieka nie jest fabryką, tylko rodzinnym gospodarstwem rolnym specjalizującym się w produkcji pasiecznej, gdzie na co dzień właściciele zajmują się tym co kochają i robią wszystko co w ich mocy, by produkty pszczele z ich pasieki były zawsze najwyższej jakości. Oprócz miodów pozyskiwany jest jeszcze pyłek, pierzga […]