Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

Produkty firmy OSM Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku powstała w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Obecnie bazę surowcową Spółdzielni stanowi około 400 producentów z regionu Mazur Garbatych dostarczających około 52 mln I mleka rocznie. Wiodącym produktem Spółdzielni są sery dojrzewające typu holenderskiego. Produkujemy też masło, twaróg naturalny, mleko spożywcze, śmietanę, maślankę i cukierki krówki. „Masło ekstra Mazury Smak Natury”, „Twaróg naturalny Mazury Smak Natury” oraz „Ser […]

Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka

Słoiki miodu z napisem "Miody Ziemi Oleckiej"

Gospodarstwo pasieczne powstało w 1952 r. Zostało założone przez nestora rodu Stanisława Kalejtę – dziadka właściciela. W roku 1960 gospodarstwo liczyło 65 uli. Pszczelarstwo stało się pasją dziadka, która trwa do dnia dzisiejszego. Jego praca została doceniona i opisana w książce „Pszczelarstwo na Białostocczyźnie”. W 1975 roku do dziadka dołączył ojciec właściciela – Wiesław Kalejta. Od 1998 r. właściciel zaczął pobierać „nauki” z pszczelarstwa u dziadka i taty. Pszczelarstwo stało się […]

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Spółka z o.o.

Filety z pstrąga na białym talerzu

Gospodarstwo Rybackie Szwaderki to spółka z ponad 100-letnią tradycją w odłowie, hodowli i przetwórstwie ryb z Warmii i Mazur. Dba o zrównoważone ekosystemy i zarybia jeziora szlachetnymi gatunkami z własnej wylęgarni. Oferuje ryby świeże, wędzone i smażone w różnych postaciach. Ma małą, lokalną, nowoczesną przetwórnię i sklep rybny. Nie stosuje żadnych substancji konserwujących/dodatkowych. Wędzi ryby w naturalnym dymie z drzewa olchowego. Sprzedaje produkty w punktach mobilnych i na targach. Ma certyfikaty i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. […]

Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz

Kiełbasa z dzikiej wędzarni

Firma zajmuje się produkcją wysokiej jakości wędlin z dziczyzny. Rodzina właściciela jest bardzo mocna związana zarówno z lasem jak i samą dziczyzną. Rodzice od 35 lat mieszkają w leśniczówce, a tata jest zarówno leśniczym jak i myśliwym. Dzięki temu kultura myśliwska jest bardzo mocno zakorzeniona. Dodatkowo pod domem znajduje się skup dziczyzny, z którego pochodzi mięso wykorzystywane do wyrobu wędlin. Wszystko to zainspirowało właściciela do założenia Dzikiej Wędzarni. […]

Firma Mark Łukasz Kiezik

Kamyczki orzechowe na tle fioletowych kwiatów

Tradycja Firmy MARK, rozpoczęła się w 1958 roku kiedy powstała Wytwórnia Cukiernicza Łuczanka. W 1983 roku Cukiernia „ANNA” przejęła pracowników wraz z urządzeniami cukierniczymi. W 2008 roku Cukiernia ”ANNA” została sprzedana obecnym właścicielom, tym samym nazwa uległa przekształceniu na Firma MARK. Najważniejsze i najcenniejsze jest zachowanie smaku, zapachu, tradycyjnej receptury, tradycyjnej produkcji na 100 letnich urządzeniach. Firma „MARK” przekazuje swoją historie i dziedzictwo […]

Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA

Bochenek chleba na stole

EKO Złotna to kompleks ekologiczny, który składa się z rodzinnych gospodarstw ekologicznych, ekologicznego młyna i Mazurskiej Akademii Wypieków Tradycyjnych. Uprawiają oni prastare odmiany zbóż, z których wytwarzają całoziarnowe mąki razowe. Sprzedają je w sklepiku, sklepie internetowym i na targach ekologicznych. Mają certyfikaty ekologiczne i nagrody za najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Są członkami Stowarzyszenia Polska Ekologia i ekspertami w żarnowym przemiale zbóż pradawnych. Organizują kursy i warsztaty tradycyjnego wypieku chleba z mąk ekologicznych dla […]

Zakład Pasieka Wędrowna

Pasieka z niebiesko-brązowymi ulami

Działalność pszczelarska prowadzona jest od 1969 r. Właściciel pasieki – Jan, odziedziczył ją po swoim ojcu – Wacławie. Obecnie prowadzi ją wraz z synem – Remigiuszem. Pasieka obejmuje 130 rodzin pszczelich. Jako, że jest to pasieka wędrowna, część uli wywożona jest każdego roku na pożytki pszczele: rzepak, gorczycę, malinę leśną, akację, bobik, grykę, lipę, nostrzyk lekarski. Pozyskiwane są także miody spadziowe – leśne. Miody mają […]

Dobre Pola

Dwie butelki kombuchy na tle szklanego okna

Pod koniec 2018 r. właściciel wraz z rodziną przeprowadził się wraz z rodziną ze Śląska do małej wsi Otręba w gminie Kurzętnik. Chcieli zmienić swoje życie i sposób zarabiania pieniędzy. Rozpoczęła się działalność „Dobre Pola”. Właściciel posiada 1,5 hektara ziemi (w ekologii) uprawiając głównie owoce zioła i warzywa. Powoli hobby, czyli zdrowa żywność i zdrowe życie przekształcone zostało w działalność gospodarczą. W firmie fermentuje się owoce i zioła otrzymując […]

Tortolandia

Bezy z truskawkami, biorówkami i malinami

Firma  związana od wielu lat z Warmią i rolnictwem. W małej pracowni powstają tradycyjne torty, ciasta, słodkości tylko z naturalnych składników. W ofercie można znaleźć produkty nowoczesne, ale właściciele skupiają się również na powrocie do starych receptur – brukowiec, ciastka ucierane, kuch, fefernuszki. Produkty pochodzą z własnego sadu lub z gospodarstwa właścicieli. Korzystają również z produktów od lokalnych dostawców. 

Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz

Wędliny, kiełbasy oraz inne wyroby mięsne w opakowaniach

Firma Wędzonki Warmińskie działa od 2020 roku. Nasze produkty ściśle związane są z regionem Warmii i Mazur, ponieważ wytwarzane są w rodzinnym zakładzie na Warmii, z mięsa wieprzowego pochodzącego z Lokalnych Masarni. Dostarczone elementy tusz wieprzowych po wystudzeniu są dostarczane do naszej firmy przez producenta mięsa samochodem z chłodnią. Następnie są ręcznie formowane i peklowane. Solanki robione są na bazie peklosoli z dodatkiem naparu ziołowego sporządzonego wyłącznie na bazie naturalnych składników. Dodatek peklosoli ze względu na możliwość […]