Gospodarstwo Pasieczne Mostkowo

Nasza pasieka to pasieka rodzinna, prowadzona przez drugie pokolenie. Znajduje się na terenie gmin Jonkowo i Łukta, w ośmiu lokalizacjach (pasieka wędrowna). Pozyskujemy miody w następujących odmianach: rzepak, wielokwiat, lipa, gryka, akacja, wrzos, facelia, leśny oraz inne produkty pszczele: wosk, obnóża pyłkowe, propolis i pierzga. Obecnie pasieka liczy ok. 500 pni. Bierzemy udział w licznych konkursach, imprezach. Edukujemy najmłodsze dzieci ze szkoły w Nowym Kawkowie. Jesteśmy […]

FHU „Gościniec” Mirosław Gworek

„Gościniec’ Mirosława Gworka powstał na miejscu gospodarstwa agroturystycznego w Głodowie. Już wtedy gospodarz prowadził rybną kuchnię regionalną. Kunszt kulinarny właściciela, oraz dostępność świeżego surowca, szybko sprawił że Głodowo stało się miejscem znanym i coraz częściej odwiedzanym przez rzesze turystów. Głodowo to mała miejscowość położona na skraju Puszczy Piskiej nad brzegiem jeziora Śniardwy. Od końca IXX w. do dziś w Głodowie funkcjonuje gospodarstwo rybackie. Tradycja jedzenia ryb w domu […]

Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o

Gospodarstwo Rybackie Sp. z o.o. zostało założone w 1993 rok i prowadzi działalność w zakresie hodowli przetwórstwa i sprzedaży ryb słodkowodnych. Siedziba spółki znajduje się w Ełku, gdzie od 2007 roku działa nowoczesna przetwórnia spełniająca wymogi HACCP. W 2021 roku została oddana druga nowa przetwórnia, w której produkujemy min. marynaty rybne i produkty garmażeryjne z ryb. Prowadzona jest tu sprzedaż ryb wędzonych, mrożonych świeżych i przetworzonych. Nasze wyroby można nabyć […]

Dariusz Tubis Gospodarstwo Rybackie Gady

Gospodarstwo Stworzyłem sam od podstaw, gdy okazało się, że mam za mało ziemi ornej aby uprawiać rolę. Wraz z żoną od początku założyliśmy, że nie będziemy mocno rozbudowywać hodowli. Skupimy się na jakości, a nie na ilości. Opierając się na literaturze, wiedzy i doświadczeniu innych wypracowaliśmy system wędzenia ryb. Posiadam wędzarnię z tradycyjnym paleniskiem, opalana drewnem olchowym.  Z ryb wędzonych podstawą jest Jesiotr. Jesiotr to ryba, którą hodujemy w naszym gospodarstwie. Wodę do solanki […]

Kozia Farma Złotna

Różne sery udekorowane owocami i orzechami na drewnianej desce

Kozia Farma Złotna to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne mieszczące się na terenie Gminy Morąg zajmujące się hodowlą kóz i przetwórstwem mleka koziego. Wytwarzanie produktów mlecznych odbywa się ręcznie według starych receptur. Do części produktów wykorzystano receptury dostosowane do lokalnych tradycji. Surowiec – mleko kozie pochodzi z własnej hodowali 142 kóz. Kozy hodowane są w warunkach tzw. chowu otwartego. Zwierzęta mają możliwość swobodnego wyjścia z koziarni […]

POLKA Warmia Sp. z o.o.

Butelki napoju Warmiak i warmiaczka na białym tle

Zakład powstał jako zupełnie nowy obiekt we wsi Kobiela koło Kiwit. W Kiwitach prężnie działało kiedyś przetwórstwo olejów. Rodzinne tradycje przetwórstwa owocowo-warzywnego mają blisko 50 lat. Obecnie produkowane są 4 rodzaje sosów POLKA i 7 rodzajów kwasów chlebowych POLKA. Produkty są promowane w ramach działalności stowarzyszenia „Dobre Bo Nasze” w hali Kupca Warmińskiego w Tomaszkowie, w restauracjach na Warmii i w sprzedaży internetowej. Kwasy chlebowe są wytwarzane w tradycyjny sposób, […]

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra

Kiełbasa z Gołogóry

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra położony jest w malowniczej i ekologicznie czystej okolicy – 15 km od Olsztyna. Właściciel zakładu – Mariusz, kontynuuje w nim swoją długoletnią działalność w branży mięsnej i najlepsze tradycje mistrzów masarskich. Efektem tego są m. in. liczne nagrody zdobyte w konkursach kulinarnych i na targach żywności oraz wpisanie „warmińskiej szynki wołowej wędzonej” na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakład specjalizuje […]

„Qraś” Wędliny Catering

Wędliny firmy Qraś na desce

Dziadkowie po przesiedleniu zaraz po wojnie w Orzyszu zaczęli hodować własne świnie z przeznaczeniem zabezpieczenia własnej rodziny. Dziadek wędził metodą tradycyjną (dymem z drzew liściastych) już od lat 60tych w wędzarni umieszczonej w budynku wielorodzinnym, do którego zostali przesiedleni. Wędzarnie były stałym elementem domów pruskich i znajdowały się w piwnicy u podstawy kominów. Surowiec pozyskiwany jest z małej ubojni w regionie.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku

Produkty firmy OSM Olecko

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku powstała w latach dwudziestych ubiegłego stulecia. Obecnie bazę surowcową Spółdzielni stanowi około 400 producentów z regionu Mazur Garbatych dostarczających około 52 mln I mleka rocznie. Wiodącym produktem Spółdzielni są sery dojrzewające typu holenderskiego. Produkujemy też masło, twaróg naturalny, mleko spożywcze, śmietanę, maślankę i cukierki krówki. „Masło ekstra Mazury Smak Natury”, „Twaróg naturalny Mazury Smak Natury” oraz „Ser […]

Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka

Słoiki miodu z napisem "Miody Ziemi Oleckiej"

Gospodarstwo pasieczne powstało w 1952 r. Zostało założone przez nestora rodu Stanisława Kalejtę – dziadka właściciela. W roku 1960 gospodarstwo liczyło 65 uli. Pszczelarstwo stało się pasją dziadka, która trwa do dnia dzisiejszego. Jego praca została doceniona i opisana w książce „Pszczelarstwo na Białostocczyźnie”. W 1975 roku do dziadka dołączył ojciec właściciela – Wiesław Kalejta. Od 1998 r. właściciel zaczął pobierać „nauki” z pszczelarstwa u dziadka i taty. Pszczelarstwo stało się […]